неділя, 14 травня 2017 р.


В Україні святкують День матері
Історія свята сягає корінням ще в 17-те століття, коли у Великій Британії влаштовували "Материнську неділю". Це було четверту неділю посту, під час якого вшанували матерів. У вікторіанські часи діти з бідних сімей часто працювали далеко від рідних. Протягом року їх відпускали додому тільки на один день, тому вони намагалися принести своїм мамам або бабусям маленький подарунок, на кшталт букета квітів.
Вперше День матері почали відзначати у Сполучених Штатах. У 1908 році американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір, яка передчасно померла. Вона звернулася із запитами до державних установ і законодавчі органи і домоглася свого.
У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День матері офіційним святом, а чотири роки потому президент Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.
Слідом за США День матері поширився більш ніж у ста державах. Більшість зазначає його у другу неділю травня, але деякі країни – в інші дні.
В День матері прийнято провідувати свою маму і дарувати символічний подарунок. У США традиційно носять в День матері квітка гвоздики: кольорову гвоздику приколюють на честь здорової матері, а білу — в пам'ять про померлу.
День матері відзначають у другу неділю травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії, до якої звертаються християни, просячи заступництва і допомоги. На відміну від 8 березня – Міжнародного жіночого дня – коли вітають представниць жіночої статі різного віку, сьогодні прийнято вітати виключно матерів, а також вагітних жінок.
Серед української громади День матері вперше влаштував Союз українок Канади у 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисилевська. Також у 1929 році Спілка українок зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині.
У 1939 свято заборонила радянська влада.
10 травня 1999 року указом президента України було встановлено, що День матері відзначається щорічно у другу неділю травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар